کلوئید چیست و چگونه ایجاد میشود؟

کلوئید یا گوشت اضافی، به ایجاد توده برجسته در محل زخم گفته می‌شود. این حالت به علت تولید کنترل ‌نشده کلاژن در روند بهبود زخم ایجاد می‌شود و اندازه آن معمولا بزرگتر از زخم اولیه است.

زمانی‌که پوست آسیب می‌بیند و دچار زخم و التهاب می‌شود، روند طبیعی بدن به گونه‌ای می‌باشد که در برابر این زخم واکنش داده و به ترمیم زخم می‌پردازد، اغلب اوقات اثری از زخم بر روی پوست باقی نمی‌ماند و با سایر قسمت‌های پوست، صاف و یکدست می‌باشد.

اما گاهی این روند غیرمعمول می‌شود و زخم‌های ایجاد شده به‌خوبی ترمیم نمی‌شود و بافتی قرمز و سفت بر روی زخم ایجاد می‌شود که این بافت‌ها به کلوئید یا گوشت اضافه معروف می‌باشد.

دلیل به‌وجودآمدن کلوئید بر روی پوست مشخص نمی‌باشد، اما چیزی که بیشتر مشاهده می‌شود، این عارضه برای افرادی به وجود می‌آید که یکی از نزدیکان آن دچار این بیماری باشد بنابراین ژنتیک تاثیر زیادی بر روی به‌وجودآمدن زخم‌های کلوئیدی دارد.

این نوع از زخم‌ها اغلب بعد از آسیب‌هایی مانند سوختگی، سوراخ کردن پوست، جراحی و بریدگی به وجود می‌آید.

کلوئید

کلوئید روی کدام قسمت از نواحی بدن نقش میبندد؟

ممکن است هر قسمتی از بدن دچار کلوئید شود. ولی بیشتر در ناحیه بالاتنه، روی سینه، شانه‌ها و لاله‌ گوش کلوئید دیده می‌شود. زخم‌های کلوئیدی برای سلامتی فرد ضرری ندارد؛ اما به دلیل این‌که باعث کاهش زیبایی پوست می‌شود، افراد از این بابت نگرانی دارند و سعی بر از بین بردن این زخم‌های کلوئیدی بر روی پوست دارند.

زمانی‌که زخم یا جراحتی بر روی پوست به وجود می‌آید تولید کلاژن در آن ناحیه افزایش پیدا می‌کند و باعث ترمیم محل موردنظر می‌شود، اما اگر میزان کلاژن زیاد باشد، باعث ایجاد کلوئید بر روی زخم می‌شود.

همچنین اگر محل زخم آلوده باشد کلاژن‌ها به‌صورت غیرمنظم بر روی پوست پخش می‌شود و باعث ایجاد کلوئید می‌شود. افرادی که پوست تیره دارند و همچنین پوست‌هایی که دارای رنگ‌دانه می‌باشند در برابر کلوئید حساس‌تر می‌باشند و سریع‌تر دچار کلوئید می‌شوند.

کلوئید

چگونه از کلوئید ها پیشگیری کنیم؟

اگر شما مستعد ابتلا به کلوئید هستید یا اگر کسی در خانواده شما کلوئید دارد، باید اقداماتی را برای جلوگیری از تشکیل کلوئید ها انجام دهید. این اقدامات شامل رعایت نکات زیر میشود:

این نکات ممکن است به بهبود کمک کرده و از کلوئید ها جلوگیری کند. تحقیقات رسمی زیادی در مورد همه عوامل امیدوار کننده مبارزه با زخم وجود ندارد. هر گونه درمان طبیعی باید با احتیاط و با توجه راهنمایی ارائه دهنده خدمات بهداشتی تان مورد استفاده قرار گیرد.

در صورتی که حساسیت دارید، باید از هر نوع درمان طبیعی یا خانگی اجتناب کنید. اگر در معرض درد، سوزش، تحریک، خارش، علائم عفونت یا هر علامتی که باعث نگرانی شما می شود، هستید، مراقبت های پزشکی در زندگی را دنبال کنید. با متخصص پوست خود در مورد گزینه های موثر و نحوه جلوگیری از بازگشت کلوئیدها پس از درمان صحبت کنید.

علائم کلوئیدها

علائم کلوییدها را می توان منوط به فهرست زیر دانست:

کلوئید

روش های درمان کلوئید

روش‌های مختلفی برای درمان کلوئیدها مورد استفاده قرار می‌گیرند که عبارتند از:

  1. تزریق استروئید برای کاهش التهاب
  2. استفاده از پد‌های سیلیکونی
  3. انجام جراحی
  4. بهره‌گیری از پرتو درمانی
  5. استفاده از لیزر درمانی
  6. اجرای کرایوتراپی با استفاده از فریز کردن زخم
  7. مصرف داروهای سیتوتوکسیک
  8. انجام میکرونیدلینگ

هر یک از این روش‌ها ممکن است خطرات و عوارض خاص خود را به همراه داشته باشند. در اکثر موارد، برای دستیابی به نتایج مطلوب، نیاز به تکرار جلسات درمانی وجود دارد. هنگامی که به پزشک متخصص درمان کلوئیدها مراجعه می‌کنید، در مراحل اولیه اغلب درمان‌های کم تهاجمی مثل استفاده از کرم‌های ترمیم‌کننده توصیه می‌شود. با این حال، در مواردی که کلوئید به عمق زیادی فرو رفته باشد یا بیمار سن بالایی داشته باشد، ممکن است بهتر باشد از روش‌های دیگری استفاده شود. در مرحله ابتدایی، معمولاً از تزریقات کورتونی برای کاهش التهاب استفاده می‌شود و در صورت عدم تاثیربخشی، به روش‌های دیگر متوجه می‌شویم.

.

در پایان

کلوئیدها عموما برای سلامتی و بهداشت افراد ضرری ایجاد نمی کنند و به ندرت پیش می آید که سبب بروز عوامل خطرزا شوند. با این حال بسیاری از افراد از زندگی با این ضایعات خوشحال نیستند و برای برطرف کردن آن ها به درمان های پوستی پناه می برند. اطلاعات پزشکی روزمره میتواند به بهبود کلوئیدها کمک بسزایی کند. بیشتری افرادی که برای درمان و برطرف کردن آن ها مراجعه می کنند از شکل ظاهری آن ناراحت هستند. بنابراین توصیه می شود اگر در خانواده این مورد را مشاهده می کنید، هنگام بروز جراحت از روش های گفته شده استفاده نمایید. موفقیت در زندگی وابسته به داشتن اطلاعات ارزشمند از علم روز است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *