هوش مصنوعی چیست؟

هوش مصنوعی یا artificial intelligence (AI)شاخه ای از علوم رایانه است. دانستن آن برای علم روز خیلی کاربردی خواهد بود.

هدف اصلی هوش مصنوعی، توانایی تولید ماشین‌های هوشمند است که بتوانند وظایفی را که نیازمند هوش انسانی هستند، انجام دهند. به عبارت دیگر، هوش مصنوعی یک تلاش برای شبیه‌سازی هوش انسانی در رایانه‌هاست، به گونه‌ای که ماشینی برنامه‌نویسی شود که به همان شکلی که انسان فکر می‌کند، عمل کند و توانایی تقلید از رفتار انسان را داشته باشد. این تعریف به تمامی ماشین‌هایی قابل اعمال است که مانند ذهن انسان عمل می‌کنند و می‌توانند کارهایی مانند حل مسئله و یادگیری را انجام دهند.

شاخه های هوش مصنوعی

هوش مصنوعی یک علم بسیار گسترده و پیچیده است که شاخه‌های متعددی دارد که عبارتند از:

هوش مصنوعی چیست

AI  در زندگی چه کاربردهایی دارد؟

هم‌اکنون در زندگی روزمره، کاربردهای هوش مصنوعی را می‌توان مشاهده کرد. به عنوان مثال، برخی از چراغ‌های راهنمایی رانندگی هوشمند از هوش مصنوعی استفاده می‌کنند تا با محاسبه زمان توقف خودروها در پشت چراغ قرمز عمل کنند. غلط‌یاب‌های گوشی‌های هوشمند قادرند کلماتی که نادرست نوشته شده‌اند را شناسایی و با کلمه درست جایگزین کنند. آن‌ها شیوه نگارش شما را یاد می‌گیرند و کلمات مناسبی برای تکمیل جمله ارائه می‌دهند. دستیارهای صوتی گوگل (Google Now)، اپل (Siri) و مایکروسافت (Cortana) به سوالات و درخواست‌های شما پاسخ می‌دهند و هنگام رانندگی با گوش دادن به سخنان شما، آن‌ها را برای دوستانتان ارسال می‌کنند. همچنین، با توجه به شناختی که از شما دارند مانند سلیقه، به بررسی رستوران‌های نزدیک و مورد علاقه شما می‌پردازند و بهترین رستوران را پیشنهاد می‌دهند.

علاوه بر این، برخی از موتورهای جستجو مانند گوگل شیوه جستجوی شما را یاد می‌گیرند و نتایج را براساس آنچه که به دنبال آن هستید، سفارشی می‌کنند. تبلیغات هوشمند گوگل نیز یک نمونه است: با دانلود یک اپلیکیشن از فروشگاه اپلیکیشن گوگل (Google Play) یا تماشای یک فیلم در یوتیوب، می‌توانید تبلیغات مرتبط با آن را در سایت‌هایی که از کدهای تبلیغاتی گوگل استفاده می‌کنند مشاهده کنید. همچنین، اپلیکیشن و سایت فیسبوک نیز با استفاده از هوش مصنوعی، تبلیغات خود را برای کاربران هدفمند نمایش می‌دهند و سود قابل توجهی را به دست آورده‌اند.

از دیگر کاربرد‌های هوش مصنوعی می‌توان  تطابق دادن اثر انگشت‌ها یا چهره‌ها برای باز نمودن قفل امنیتی گوشی‌های هوشمند را نام برد.

نمونه هایی از کاربردها و چند شرکت هوش مصنوعی

ChatGPT

ربات چت جی‌پی‌تی یک ربات، توسعه‌یافته با هوش مصنوعی است که قادر است محتوای نوشتاری در قالب‌های مختلف تولید کند. این قالب‌ها از مقاله گرفته تا کدهای برنامه‌نویسی و پاسخ به سوالات ساده را در بر می‌گیرند.

گوگل مپ

اگر می‌پرسید که رابطه‌ی گوگل مپ و هوش مصنوعی چیست؟ باید بگوییم همه‌چیز! گوگل مپ یکی از شناخته‌شده‌ترین محصولات نرم‌افزاری توسعه‌یافته با هوش مصنوعی است.

دستیارهای هوشمند

به Smart Assistant ‌ها در بخش‌های قبلی مقاله نیز اشاراتی کردیم. سیری، الکسا و کورتانا (متعلق به شرکت مایکروسافت) معروف‌ترین‌های این صنعت هستند.

فیلترهای اسنپ چت

همانطورکه می‌دانید اسنپ چت، یک اپلیکیشن پیام‌رسان و شبکه اجتماعی است که از طریق آن می‌توان پیام‌های تصویری، ویدئوی و متنی ارسال کرد. اسنپ چت از الگوریتم‌های ماشین لرنینگ برای تمایز سوژه‌ی تصویری (پیام تصویری موردنظر) و پس‌زمینه استفاده می‌کند. به این ویژگی، فیلتر اسنپ چت گفته می‌شود.

ماشین‌های خودران

در صنعت ماشین خودران ، هوش مصنوعی همه‌کاره است. چنین خودرویی از الگوریتم‌های یادگیری عمیق برای شناسایی اشیاء و خودروهای اطراف، تعیین فاصله‌ی ایمن، سرعت لازم، شناسایی مسیر، شناسایی علائم رانندگی و غیره استفاده می‌کند.

گجت های پوشیدنی

حسگرها و دستگاه‌های دیجیتال پوشیدنی امروزه کاربرد فراوانی در زندگی روزمره به‌خصوص با کاربردهای پزشکی پیدا کرده‌اند. آن‌ها می‌توانند فشار خون، ضربان قلب، قند خون و دیگر ویژگی‌های مربوط به سلامتی‌تان را به شما گزارش کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *