دستگاه DVR چیست و چه کاربردهایی دارد؟
دستگاه DVR یا Digital Video Recorder برای ضبط تصاویر دوربین های آنالوگ استفاده می شود.
دوربین های آنالوگ دارای کیفیت و نامهای متفاوتی از جمله HD، HD-CVI، AHD و غیره می باشند که تمامی توسط DVR پشتیبانی می شوند.
در حقیقت دستگاه dvr یک دستگاه الکترونیکی است. تصاویر دوربین مداربسته از طریق کابلی که به قسمت ورودی dvr متصل است، به آن منتقل می شوند.
کاربرد دستگاه DVR
دستگاه DVR (Digital Video Recorder) یک ابزار مهم در صنعت مداربسته است که برای ضبط و ذخیره تصاویر دوربینهای مداربسته به کار میرود. این دستگاه قابلیتهای متعددی دارد که در زیر به برخی از کاربردهای اصلی آن اشاره شده است:
- ضبط تصاویر دوربینهای مداربسته: یکی از کاربردهای اصلی دستگاه DVR، ضبط تصاویری است که توسط دوربینهای مداربسته AHD ایجاد میشوند. با استفاده از هارد دیسک دستگاه، تصاویر به طور مداوم ضبط میشوند و میتوان بهطور پسوندی به آنها دسترسی داشت.
- مشاهده تصاویر دوربینهای مداربسته به صورت یکپارچه: با اتصال دستگاه DVR به نمایشگر، امکان مشاهده تصاویر همزمان تمامی دوربینهای مداربسته را در یک محیط فراهم میکند. این قابلیت به کاربران اجازه میدهد تا بر اساس نیاز خود تصاویر را بررسی کنند.
- تنظیم تصاویر و ضبط: دستگاه DVR امکان تنظیم تصاویر ضبطی را به کاربر میدهد. این تنظیمات شامل تغییرات در نور و رنگ تصویر و همچنین تنظیمات زمانبندی ضبط میشود.
- اتصال به شبکه و انتقال تصاویر: با استفاده از پورت LAN، میتوان دستگاه DVR را به شبکه متصل کرده و تصاویر را به کامپیوتر منتقل کرد. همچنین اتصال اینترنتی به دستگاه DVR این امکان را به کاربر میدهد تا تصاویر را به صورت راه دور از هر جایی در جهان مشاهده کند.
- کنترل دوربینهای گردان: دستگاه DVR با دارا بودن پورت RS485، امکان کنترل دوربینهای گردان یا دوربینهای زوم را فراهم میکند. این امکان به کاربر اجازه میدهد تا جهت و زوم دوربینها را به دور از محل کنترل کند.
تاریخچه تولید DVR
در اوایل تاریخ تولید سیستمهای مداربسته، تکنولوژی آنالوگ به عنوان تکنولوژی اصلی مورد استفاده قرار داشت. در این دوره، تکنولوژی دیجیتال وجود نداشته و به همین دلیل دستگاههای DVR و دوربینهای مداربسته بر اساس تکنولوژی آنالوگ تولید میشدند. این DVRها دارای قابلیتهای محدودی در زمینه ضبط و پخش تصاویر بودند و کیفیت تصاویر نیز به مراتب پایینتر از تکنولوژیهای فعلی بود.
در این دوران، دوربینهای آنالوگ اولیه قادر به ضبط و ارائه تصاویر در شب نبودند. با افزایش تقاضا و نیاز به نظارت مداوم بر تصاویر در طول شب، نیاز به توسعه و پیشرفت در این صنعت احساس میشد. به همین دلیل، توانایی دید در شب یا همان Infrared (IR) به دوربینها اضافه شد.
در دوره ابتدایی، DVRها دارای پورتهای خروجی HDMI و VGA نبودند و از پورت AVI برای اتصال به نمایشگر استفاده میکردند. پس از مدتی، پورت خروجی VGA و در نهایت HDMI به این دستگاهها اضافه شد که این امکان را به کاربران میداد تا تصاویر را با کیفیت بهتر و در دستگاههای نمایش مدرنتر مشاهده کنند.
در ادامه، با پیشرفت تکنولوژی و رشد صنعت مداربسته، تکنولوژیهای جدیدی مانند AHD، IP، CVI و TVI به این صنعت اضافه شدند. این تکنولوژیها باعث بهبود چشمگیری در کیفیت تصاویر شده و امکانات جدیدی به دستگاههای DVR اضافه کردند. به علاوه، این تکنولوژیها به کاربران امکاناتی مثل انتقال دادهها از طریق شبکه و بهرهبرداری بهینه را فراهم کردند.
در پایان دوره آنالوگ، سیستمهای مداربسته با تکنولوژیهای دیجیتال قابلیتهای بهتری در زمینه کیفیت تصاویر، انتقال دادهها و کنترل را به کاربران ارائه دادند.
پورت های دستگاه ضبط DVR
- پورت های ورودی تصویر
- پورت خروجی تصویر
- پورت شبکه (LAN)
- پورت های VGA و HDMI
- پورت خروجی صدا
- پورت خروجی آلارم
- پورت USB جهت اتصال موس و کیبورد
- پورت ورودی صدا
- ورودی برق
همه پورت ها بر روی پنل همه دستگاه ها موجود نیست و باید بسته به نیاز دستگاهی تهیه شود که پورت های مورد نیاز را داشته باشد.
ساختار دستگاه ضبط تصاویر DVR
سیستم عامل دی وی آر بر پایه لینوکس بوده و با توجه به کارایی از طول عمر بالایی نیز برخوردار است. برای ذخیره سازی تصویر با توجه به میزان پشتیبانی دستگاه DVR می توان به آن هارد دیسک اضافه نمود و همچنین جهت سهولت استفاده می توان از ماوس و کیبورد و مانیتور نیز استفاده کرد.
تقسیم بندی براساس کانال ورودی تصویر
دستگاه ضبط معمولاً از چند وجه طبقه بندی می شوند ولی عمده ترین دسته بندی آنها تعداد کانالهای ورودی دوربین مداربسته است و از نظر استاندارد تعداد کانال های ورودی تصویر به دسته های زیر تقسیم بندی می شوند:
- DVR 04CH: دی وی آر 4 کاناله که قابلیت پشتیبانی از 4 دوربین مداربسته را دارد.
- DVR 08CH: دستگاه دی وی آر 8 کاناله که قابلیت پشتیبانی از 8 دوربین مداربسته را دارد.
- DVR 16CH: دی وی آر 16 کاناله که قابلیت پشتیبانی از 16 دوربین را دارد.
- DVR 32CH: دستگاه دی وی آر 32 کاناله که قابلیت پشتیبانی از 32 دوربین مداربسته را دارد.
و کیفیت تصاویر ضبط شده با رزولوشن های CIF ،2 CIF ،D1 ،960H ،720P ،1080P می باشد که به ترتیب از پایین ترین به بالاترین کیفیت می باشد.
نکات مهم در انتخاب یک دی و ار DVR مناسب چیست؟
- تعداد کانالهای ورودی
- نوع نمایش تصاویر
- فرمت فایلهای ضبط شده بروی هارد دیسک
- مدت زمان ضبط تصویر دوربین مداربسته
- بیشترین تعداد فریم
- Motion Detection (تشخیص حرکت)
- مشاهده و تنظیم از راه دور
نقاط مثبت و منفی دستگاه DVR
مزایای استفاده از DVR
- هزینه کمتر
- عدم نگرانی در مورد ضعیف بودن سیگنال
- سهولت در استفاده
معایب استفاده از DVR
- مقدار زیاد کابل کشی
- کیفیت تصویر پایین تر
- عدم امکان اتصال از راه دور
تفاوت NVR با DVR چیست؟
NVR و DVR هر دو دستگاهی هستند که داده های دوربین مداربسته به آنها مینتقل می شود. اما اینکه تفاوت اصلی NVR با DVR چیست مربوط به نحوه عملکرد آنهاست. DVR یک دستگاه الکترونیکی می باشد. به این صورت که تصاویر دوربین مدار بسته از طریق کابل کواکسیال به دستگاه DVR منتقل می شود. سپس این تصاویر داخل دستگاه کدگذاری و پردازش می شوند.
اما دستگاه ان وی ار یک برنامه نرم افزاری است. در سیستم های تحت شبکه تصاویر در خود دوربین کدگذاری و پردازش می شوند. سپس این تصاویر پردازش شده از طریق کابل شبکه برای مشاهده و ذخیره سازی به دستگاه NVR منتقل می شود.
نتیجه
فن آوری های رایانه روز به روز در حال گسترش و تکمیل دسترسی ما به تکنولوژی است. دستگاه های DVR با توجه به نوع، برند، تعداد کانال، کیفیت تصویر و… دارای کاربرها و قیمت های مختلفی هستند. امیدواریم که توانسته باشیم با جمع آوری مقاله ی بالا از علم روز دنیا ، در انتخاب مناسب ترین مدل دستگاه DVR ، به شما کمک شایانی کنیم. علم نوین نانو در تولید تجهیزات ذخیره سازی تصاویر نقش به سزایی دارد.