اعتماد به نفس چیست؟
اعتماد به نفس یک مفهوم پیچیده نیست؛ اما با این حال، تعاریف و تعایبر مختلفی از آن میشوند. با این وجود، به نظر میرسد در سادهترین شکل ممکن، آن را میتوان به معتی خودباوری در نظر گرفت.
چه تفاوتی بین اعتماد به نفس و خودشیفتگی وجود دارد؟
خودشیفتگی میتواند به دلیل ناامنیها و مکانیسمهای دفاعی باشد، در حالی که اعتماد به نفس ناشی از خودآگاهی و توانایی تحمل و تأمل در عدم امنیت فرد است. که احساس شخصی از توانایی و صلاحیت را القا میکند، در حالی که خودشیفتگی احساس برتری نسبت به دیگران را در بر میگیرد.
تفاوت اعتماد به نفس با عزت نفس
این ویژگی یک منبع روانشناختی گرانبها و به طور کلی یک عامل بسیار مثبت در زندگی است و با موفقیت، روابط خوب و رضایت ارتباط دارد. داشتن اعتماد کم به خود، میتواند افراد را به سمت افسردگی، کوتاه آمدن از تواناییهای خود و یا تحمل روابط و موقعیتهای بد سوق دهد.
اعتماد به نفس و عزت نفس، همیشه با هم همخوانی ندارند. به طور خاص، ممکن است خودباوری زیادی داشته باشید، در حالی که از عزت نفس پایینی برخوردار باشید. به عنوان مثال، در بسیاری از مجریان و افراد مشهور، که میتوانند در مقابل هزاران نفر برنامه اجرا کنند، اما سپس به خود با مواد مخدر آسیب میرسانند و حتی خودشان را میکشند.
«عزت» در لاتین به معنای «ارزیابی کردن، ارزشگذاری کردن، وزن کردن و برآورد کردن» است. بیش از آن، این چارچوبی است که ما از طریق آن فکر میکنیم، احساس میکنیم و عمل میکنیم و رابطه خود را با خود، دیگران و جهان منعکس و تعیین میکنیم.
اگر این ویژگی در ما پایین داشته باشید چه میشود؟
عدم آن میتواند مردم را به دلیل ترس از شکست یا خجالت، از فرصتهای جدید (مانند موقعیت کاری یا رابطه عاشقانه جدید) دور کند.
دلایلی که ممکن است فردی اعتماد به نفس پایین داشته باشد
- ژنتیک
- خلق و خو
- زمینه فرهنگی
- تجارب اولیه زندگی
- سبک فرزندپروری
- ضربه قبلی
- تجربیات کودکی
اگر چه دانستن این علم روز بسیار مهم هستند . عواملی هم وجود دارند که از توان ما خارج است ولی این موضوع از ارزش دانش ان کم نمیکند.