گرانول پلاستیک چیست و چگونه تولید میشود؟

گرانول پلاستیک نوع خاصی از پلیمر نیست که بتوان آن را در دسته‌ بندی‌ های مختلف پیدا کرد.

این فراورده یک ‌شکل خاص از پلیمر است که به ‌صورت دانه‌ ای و در صنایع پتروشیمی به دست می‌ آید و در مصارفی چون ذوب و شکل‌ دهی مورد استفاده قرار می‌ گیرد. و به عنوان یکی از مواد اولیه پلاستیک مورد استفاده قرار میگیرد. این قطعات از فرایند ورود پلیمر به دستگاه گرانول ساز شروع می‌ شوند و با ذوب شدن پلیمر ادامه پیدا می‌ کنند. با پیشروی در این فرایند، پلیمر ذوب‌ شده مرتباً قطع می‌ شود. گرانول ‌ها از محبوبیت بالایی در بین تولیدکنندگان برخوردار هستند. از این رو، تولید گرانول، اهمیت زیادی دارد و تولیدکنندگان بزرگی در ایران، به عنوان تامین کننده و تولیدکننده گرانول فعالیت می کنند.

گرانول پلاستیک

روش های خط تولید

روش اول: تولید گرانول پلاستیک رشته ای (Strand Type)

در ایران معمولا از این دستگاه‌ها استفاده می‌گردد. برای ساخت گرانول در این ماشین‌ها مواد پلاستیکی معمولا آسیاب شده، ذوب شده و سپس در دستگاه اگسترودر از یک صافی فلزی عبور داده می شوند. پس از عبور از این صافی‌ها پلاستیک ذوب شده به شکل رشته‌ای در می‌آیند. با عبور این رشته‌ها از یک استخر آب، آن‌ها را خنک می‌کنند. پس از آن این رشته‌ها به یک آسیاب هدایت می‌گردند و تکه تکه شده و به حالت گرانول در می‌آیند. کیفیت محصول نهایی در این روش با گرانول مواد نو تفاوت‌هایی همچون وجود لبه‌هایی تیز و نیز خرده‌های پلاستیک دارد. همچنین بزرگترین چالش در این ماشین‌ها قطع شدن این رشته‌ها در حین فرآیند تولید است که برای حل آن نیاز به وجود یک اپراتور در کنار این دستگاه‌ها است.

روش دوم: تولید گرانول پلاستیک خشک (Hot die face cutting)

در این روش ساخت گرانول پلاستیک ، پلاستیک‌های خردشده پس از ذوب شدن در اکسترودر و عبور از صافی، از سوراخ های ریزی خارج میشود و به همان شکل مذاب بوسیله ی تیغه ای با سرعت زیاد برش میخورد و همزمان بوسیله ی ایجاد مکش و با عبور از مسیرهای لوله ای سرد و خشک می‌شود. سپس وارد مخزن بزرگتری می‌شوند که در آن با ایجاد اختلاف فشار، گرانول‌های سنگین‌تر در پایین مخزن جمع می‌گردند.

ساخت این نوع ماشین‌آلات نیاز به دقت بالاتری داشته و قیمت این خط تولید بالاتر است. اما گرانول های تولیدی در این روش بسیار شبیه به گرانول مواد دست اول است و از نظر ویژگی‌های پلاستیک، ثبات بهتری در این نوع مواد وجود دارد.

روش سوم: سیستم برش رینگ آبی (Water Ring cutting)

این روش همانند تولید گرانول خشک است با این تفاوت که مواد پس از رد شدن از صافی و بریده شدن، با استفاده از نیروی گریز از مرکز به دور مخزنی می‌چسبند. در اطراف این مخزن آب سرد می‌چرخد و خنک می‌گردند. در این روش مواد به شکل دانه‌های عدس در می‌آیند.

این سیستم معمولا برای کامپاندهای شکننده ( مثل پلی اتیلن با ۷۰ الی ۸۰ درصد کربنات کلسیم) استفاده می‌گردد.

روش چهارم: سیستم برش زیر آب (Under water cutting)

در این روش مواد همچون روش رشته ای ، پس از ذوب و عبور از صافی به زیر آب هدایت زده و در همان جا با سرعت برش می خورند. این روش معمولا برای ظرفیت های بالا (مثلا یک تن در ساعت)  استفاده می‌شود و یکی از دلایل آن، بالا بودن هزینه نگهداری سیستم (Maintenance) است. این روش برای اکثر ترموپلاستیک ها مناسب است.

ارائه انواع گرانول در بازار

در حال حاضر در صنایع تولیدی در کشور انواع گرانول با تنوع در نوع ساخت و کیفیت تهیه شده و در دسترس صنایع مختلف قرار می گیرد. از انواع درجه یک گرانول مورد استفاده در تولید و صنعت ایرانی ، می توان به گرانول لاستیک، گرانول بادی، گرانول پلی اتیلن، گرانول ساختمانی و … اشاره کرد. کیفیت گرانول های موجود در بازار بسته به نوع مواد مورد استفاده در ساخت آنها ، متنوع می باشد. از این رو با درجه بندی کیفیتی به دست خریدار می رسد. برخی از مواد پلیمری مورد استفاده در ساخت پلیمر کیفیت عالی داشته و قابلیت چند بار ذوب و استفاده را دارند. با دریافت اطلاعات لازم در مورد انواع مختلف گرانول و نیز با توجه به نوع کاربرد آنها می توان گرانول مناسب را دریافت کرد.

گرانول پلاستیک

کاربرد گرانول پلاستیک

با توجه به حجم بالای ضایعات پلاستیکی که سالانه در سراسر کشور تولید می‌شود، تأکید بر بازیافت و استفاده مجدد از این ضایعات امری ضروری و اهمیت‌پذیر است تا تولیدکنندگان بتوانند از آن‌ها مجدداً بهره‌برداری کنند.

یکی از دلایلی که این موضوع اهمیت زیادی دارد، استفاده مجدد از پلاستیک‌های فرسوده و بازنشته است که به‌طور روز به روز به حجم این پلاستیک‌ها افزوده می‌شود. استفاده مجدد از آن‌ها به توفیر در تولید و بهبود محیط زیست کمک می‌کند.

گرانول پلاستیک در ساخت اجزاء ماشین‌آلات و قطعاتی که نیازی به مواد اولیه نوآوری ندارند، کاربرد دارد. از این گرانول‌ها می‌توان برای کاهش هزینه تولید اجزاء استفاده کرد و این امکان را فراهم کند که تولید‌کنندگان بیشتری از این قطعات بهره‌برداری کنند.

عوامل مؤثر در سودآوری تولید گرانول پلاستیک

برای کاهش هزینه‌های خود، باید موارد زیر را در نظر بگیرید. برای مثال، نیازی به احداث کارگاه بازیافت پلاستیک نزدیک به شهر ندارید که هزینه‌های سنگینی را باید بپردازید. سعی کنید که کارگاهی با هزینه مناسب داشته باشید و منطقی‌ترین انتخاب را انجام دهید.

با انواع مختلف پلاستیک‌های بازیافتی آشنا شوید و دانش خود را افزایش دهید. امروزه دستگاه‌های بازیافت پلاستیک به‌روزتر شده‌اند و اکثر انواع پلاستیک‌ها را می‌توانند بازیافت کنند. اما بهتر است تمرکز خود را بر روی یک نوع پلاستیک مشخص کنید تا نتایج بهتر و سریع‌تری بگیرید. اگر شریک تجاری دارید یا کمکی از افراد دیگر می‌پذیرید، می‌توانید بازاریابی گسترده‌تری داشته و سود بیشتری را به‌دست آورید. حتی ممکن است در آینده گرانول‌های بازیافتی خود را به محصولات صنعتی تبدیل کنید.

ظرفیت تولید دستگاه‌های گرانول‌سازی پلاستیک متفاوت است. شما می‌توانید از ساعتی 100 کیلوگرم تا 600 کیلوگرم گرانول پلاستیک تولید کنید و این تفاوت در سود روزانه شما قابل ملاحظه است. بنابراین، هر چقدر ظرفیت تولید شما بالاتر باشد، بدون شک درآمد شما نیز بیشتر خواهد بود. با این حال، فراموش نکنید که توان تولید بالا نیازمند سرمایه بیشتر و فضای بزرگ‌تری است.

دانستن این موارد از علم روز به کسب و کار پر رونق تر کمک می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *